Çocuklarda İdrar Kaçırma Hastalığı (Enüresis Nokturna)

3 yaşına kadar çocuklarda idrar kaçırma doğal olarak görülmektedir. Daha sonra yapılacak tuvalet eğitimleriyle çocuk yavaş yavaş mesane kontrolünü kazanır. Ancak bu durum her çocukta aynı şekilde görülmez gerek kalıtımsal faktörler gerekse genetik faktörler bu durumda etkili olmakla birlikte en büyük etkeni psikolojik faktörler oluşturmakta.

İdrar Kaçırma Hastalığının Sebepleri

Genetik faktörler, gece yaşanan uyanma bozuklukları (çok derin uyuyan çocuklarda), mesane ile ilgili (mesane kaslarının yeterince gelişmemesi) faktörler ve hormonal faktörler idrar kaçırma hastalığının sebebi olabilir. Bunun yanı sıra ailenin tutumundaki yanlışlıklar; yanlış tuvalet eğitimi, ailede iletişim eksikliği, baskı ya da aşırı kontrol çocuğun duygusal anlamda çökmesine neden olmakta. Tüm bunların yanında çevresel faktörler, kıskançlık ya da farklı psikolojik sorunlara bağlı olarak da görülebilir.Çocuklarda İdrar Kaçırma Hastalığı (Enüresis Nokturna)

Tedavi Süreci

Küçük yaşlardaki idrar kaçırmalarda genellikle tedavi uygulanmaz. Ancak okul çağındaki çocukta önce fiziksel bir sorun olup olmadığı araştırılmalı, ortaya çıkabilecek sorunlar tedavi edilip hala bu sorun devam etmekte ise işin psikolojik kısmı ile de ilgilenilmelidir.

İdrar kaçırmalarda önleyici tedbir olarak, çocuğun uykudan önce tuvalete gitmesi sağlanır, sıvı kısıtlaması (uykudan önce çok sıvı tüketmemesi ), gece idrara kaldırma ile bu alışkanlık hatırlatılabilir, mesane kapasitesini arttırmak için yapılacak egzersizler idrar kaçırma hastalığını önleyebilir.

İdrar kaçırma hastalığı durumunda yapmanız gereken bir doktora başvurmak olacaktır. Doktorunuzun vereceği sıvı takip çizelgesi ile günlük aldığı ve çıkardığı sıvı miktarını takip etmeniz gerekmektedir. Eğer fizyolojik bir neden bulunamadı ise sorun tamamen psikolojik bir faktörden kaynaklı da olabilir. Ona bu sorunun çözülebileceği hakkında güvence verip rahatlamasını ve altını ıslattığı zamanlarda sizden korkmayıp gelip söylemesi gerektiğini anlatmalısınız. Çünkü çoğu çocuk bu durumdan korktuğu ve utandığı için saklama yöntemleri aramakta. Siz de bu tedavi sürecinde davranışlarınızı sorgulayarak ebeveynler olarak nasıl davrandığınıza dikkat etmelisiniz. Bu sorunu en kısa sürede çözüme kavuşturmanız ileride yaşayabileceği psikolojik sorunları büyük ölçüde önlemektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top