Doğum kontrol hapı yapısında östrojen ve progesteron barındıran bir hormon ilacıdır. Bu ilacın kullanılma sebepleri gebelikten korunma ve adet düzensizliği tedavisi şeklimde sıralanabilir. Yan etkisi düşük bir yöntem olduğu için özellikle korunma konusunda sıkça kullanıldığı gözlemlenir.
Doğum Kontrol Haplarının Etkileri Nelerdir?
Doğum kontrol hapları dışarıdan alındığı için içinde barındırdığı hormonlar yumurtlamayı engeller ve bu durum gebelik oluşmasının önüne geçer. Bunun dışında adet düzensizliği yaşayan kadınlar da doğum kontrol hapı kullanır. Bu durum genelde yumurtalıklarında fonksiyonel sorunlar olan kadınlarda gözlemlenir. Bu hapların düzenli kullanılması ise adet takviminin düzene girmesine ve sancılarda azalma yaşanmasına sebep olur. Ayrıca rahim ve yumurtalıklarda oluşan ve kısırlıkla sonuçlanan iltihap sorununu da tedavi edici özelliği vardır. Bazı araştırmalar göstermiştir ki doğum kontrol hapları dış gebelik riskini de ortadan kaldırıp yumurtalık ve rahim kanserini de önleyici etkiler sağlamaktadır.
Doğum Kontrol Haplarının Yan Etkileri Nelerdir?
En sık görülen yan etkiler kilo alımı, yüz çevresinde ya da vücudun farklı bölgelerinde kıllanma şikayeti, çok şiddetli olmayan mide bulantılarıdır. Bunun dışında bazı yan etkilerin görülmesi halinde ilacın bırakılması gerekir. Bu yan etkiler; şiddetli baş ağrısı, migren nöbetleri, görme bozuklukları, göğüs ve bacak ağrıları, ani sarılık oluşumu şeklinde sıralanabilir.
Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır?
İlaca başlamak için adet sürecinin başlaması beklenir. Adetin başladığı ilk gün ilaç tabletinin takvimine denk düşen günden başlayarak ilaç alınır. İlaç mümkün oldukça aynı saatlerde alınmalıdır. İlaç alımı 21 gün süreyle devam eder ve tablet bittikten birkaç gün sonra adet kanaması gözlemlenir. Bir sonraki kutuya adet tarihi önemsenmeden, ilk kutunun bitiminden 7 gün sonrası hesaplanarak başlanır ve yine 21 gün süreyle devam edilir. Yani ilaç 21 gün sürekli alınır ve 21 günün sonunda 7 gün bırakılır. Döngü bu şekilde devam eder.