En Sık Görülen 5 Kadın Hastalığı

1-Adet düzensizlikleri

Düzenli bir adet mekanizmasına sahip olan kadınlarda, beyinden salgılanan hormonlar yumurtalıkları uyarır ve bunun sonucunda yumurta büyümeye başlar. Büyümekte olan yumurta hücresi progesteron ve östrojen üretir. Bu hormonların da etkisiyle rahim içerisinde bulunan doku gebeliğe hazırlanmak üzere kalınlaşmaya başlar. Kadınların hamile kalmadığı her ay bu doku yaklaşık 60-80 ml kan ile birlikte dışarı atılır.

Nedenleri

Üreme çağındaki kadınlarda normal şartlarda sağlıklı adet sıklığı 21 günden sık, 35 günden seyrek olamaz. Eğer adet düzeni bunun dışında ise bu adet düzensizliğinin sonucudur. Bu sorununun saptanması ve tedavi edilmesi gerekir. Bu durumun normal olduğu evreler; kadınlarda ergenliğe girme aşamasında ve menapoza girerken ki evrelerdir.

Tedavisi

Neden olan sorununun belirlenmesi sonucu buna bağlı olarak hormon düzenleyici tedaviler, duruma göre ciddi cerrahi tedaviler gerekir. Ancak günümüzde yaşa uygun olarak planlı ilaç tedavileri ile bu sorun aşılır.

2-Vajinal Akıntı

Vajinal akıntı çoğu kadının yaşadığı bir sorundur. Bu sorun fizyolojik bir nedenle çıkabildiği gibi bir hastalık sebebiyle de ortaya çıkar.

Nedenleri

Vajinal enfeksiyonları bakteri ya da mantar sonucu oluşur. Hijyen sorunu ya da aşırı hijyen nedenli yanlış uygulamalar gibi nedenler bu enfeksiyonu kolaylaştırır.

Tedavisi

Vajinal fitil, hap ve uygun antibakteriyel ilaçlar bu tedavide kullanılır.

3-Çikolata Kistleri (Endometriozis)

Cinsel ilişki sırasında meydana gelen fizyolojik değişiklikler sonrası vajinal bir yara dokusunun ağrıya neden olmasıdır.

Nedenleri

Çikolata kistleri, rahim içinde bulunması gereken doku tipinin olması gereken bölgenin dışında bulunmasıdır. Bu kistler ağrı ve kısırlığa yol açabilir. Ancak bazı durumlarda herhangi bir belirti vermez. Doktor kontrolünde muayene, ultrason ve bazı kan testleri ile bu durum anlaşılır.

Tedavisi

Cerrahi tedavi yapılarak karın boşluğunun kesilerek görüntülenmesi ya da fizyoterapi, psikolojik destek, bitkisel tıp şeklinde tedavi gerçekleşir.

4-Miyomlar

Nedenleri

Miyomlar iyi huylu tümörlerdir. Sıklıkla 35-45 yaşları arası kadınlarda görülür. Miyomlar gebelik sırasında artan östrojen düzeyi nedeniyle büyür fakat daha sonra lohusalıkta küçülür.

Tedavisi

Hastada bulunan miyomum durumuna göre tedavi şekli belirlenir. Duruma göre miyomlar alınır ya da miyom alınmadan hastaya hormonal tedavi uygulanır.

5-Rahim Ağzı Kanseri

Nedenleri

Rahim ağzında gelişen kötü huylu bir tümör sonucu oluşur. Rahim ağzı kanserinin nedenin HPV virüsüdür. Bu virüs cinsel ilişki yoluyla bulaşır ancak kanserin oluşma süresi 10-15 yıl arasındadır.

Tedavisi

Önceden tespit edilmesi durumunda kolay bir şekilde kontrol altına alınır ve tedavi kansere göre daha kolay geçer. Ancak kanser haline gelmesi durumunda hasta artık radyoterapi, ameliyat gibi yöntemlerle tedavi edilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top