Site icon Pembeyaz.com

Hamileliğin Vücutta Etkileri

Hamileliğin Vücutta Etkileri

Hamilelik, saçlarınızdan tırnağınıza kadar vücudunuzun her bir bölgesini etkiler. İşte beklenilen hamileliğin vücutta etkileri ve bu konuda ne yapılması gerekenler.

Hamileliğin göğüslerdeki etkileri

Göğüsler hamileliğin vücutta etkileri olabilecek yerlerden biridir ve uçlarında hassaslık hissederler ve daha büyük hale gelebilirler. Hamilelik ilerledikçe ve göğüsleriniz emzirmeye hazırlandıkça, daha da büyür ve kolostrum adı verilen erken bir süt sızıntısı görebilir. Hem konfor hem de destek sağlayan, iyi oturan bir sutyen giydiğinizden emin olun. Göğüsleriniz hassaslaşırsa eşinize dokunmamalarını söyleyin.

Tıkanıklık durumu

Gebelikte daha yüksek kan hacmi tıkanıklık ve burun akıntılarına neden olabilir. Suyu temizlemek için bir tuzlu su püskürterek, burun yoluyla suyu fışkırtan sağlık gıda mağazalarında bulunan küçük bir cihazı deneyin.

Sık sık idrara çıkmak

Evinizin, süpermarketin, işyerinin ve alışveriş merkezinin her lavabonun yerini biliyorsanız, umutsuzluğa kapılmayın. Hamilelik sırasında kan hacmi yükselir ve böbreklerinize baskı uygulanır. Ardından gebelikte bebeğin mesanedeki ağırlığı baskıyı artırır, böylece daima gitmek zorunda olduğunuzu hissettirir.

Ağız ve diş değişiklikleri

Vücudunuz bebek için fazladan kalsiyuma ihtiyaç duyar; Diyetiniz boyunca vermezseniz, onu kemiklerinizden ve dişlerinizden çalarsınız (dolayısıyla eski çocuğun her çocuğun dişini kaybetme hikâyesi). Hamilelik hormonları sayesinde diş etlerinizin daha kolay kanamasını da fark edebilirsiniz. Hamileliğinizin erken saatlerinde dişlerinizi ve diş etlerinizi kontrol edin (tabii ki röntgen olmadan) ve düzenli diş fırçalama ve diş ipi ile iyi diş bakımı yapın.

Ağrı ve sızılar

Gebelik boyunca, büyüyen bebeği yerleştirmek ve doğum sırasında bebeği dışarıya çekmek için vücudunuzun her yerinde bağlar ve tendonlar uzar. Bu, özellikle alt karında sızı ve hatta ağrıya neden olabilir. Bir el veya iki elinizde karpal tünel sendromu yaşayabilir, el ve parmak sinyalleri taşıyan sinirlerin sıkışmasına neden olur. Egzersiz yaparken olduğu gibi asetaminofen veya ibuprofen de yardımcı olabilir. İbuprofen genellikle 28 hafta sonra önerilmemektedir.

Nefes darlığı

Hamileliğinizin sona ermesiyle, bebek diyaframınıza doğru bastırırken yeterince hava alamıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Buna solunum güçlüğü veya nefes darlığı denir. Ayrıca yavaşlamanın bir işaretidir. Rahatsız hissederseniz, daha derin nefes almanızı sağlayan bir pozisyon (yan uzanmak) bulun.

Kabızlık

Kabızlık için temel tavsiyelere uyun: Düzenli egzersiz yapın, bol su içirin ve diyetinize lif ekleyin. Kabız hissettiğiniz zaman, hemoroitleri rahatlatmaya yardımcı olan karşı ilaçlar yerine kolesterol gibi bir dışkı yumuşatıcısını deneyin.

Exit mobile version