Belirli bir hastalığa karşı bağışıklık sağlanması amacıyla vücuda verilen zayıflatılmış hastalık mikrobudur. Kas, damar ve ağız yoluyla vücuda alınabilir.
Hamilelik Aşıları Nedir?
Hamilelik sürecinde uygulanması gereken, anne adayının ve doğacak olan yeni bireyin sağlıklı olması için gerekli olan aşılardır.
Hamilelik Aşıları Nelerdir?
- Hepatit B aşısı
Anne hepatit taşıyıcısı ise doğumdan 12 saat sonra bebeğe aşı yapılmalıdır. Şayet baba hepatit taşıyıcısı ise gebelikten önce aşı yapılmalıdır. Gebelikten önce aşı yapılmadıysa gebelik esnasında aşı yapılması gereklidir. Eğer hepatit hastası veya taşıyıcıysanız gebelikten önce uzmana başvurmanızı tavsiye ederiz.
- Grip aşısı
Grip her sene kendini yeniler ve genellikle her sene farklı tür virüslerin sebep olduğu grip hastalıkları ortaya çıkar. Bu yüzden çoğu insan grip aşısı yaptırır. Özellikle hamilelik sürecinde ve hamilelikten sonra emzirme döneminde grip aşısı yaptırılabilir.
- Tetanos aşısı
Yeni doğan çocuklarda tetanos hastalığı ölümcül olabilir. Bu yüzden anne hamilelikten önce tetanos aşısı yaptırmalıdır. Bu aşı yapıldıktan hamileliğe kadar 10 yıl süreci kapsar. Eger 10 yıl geçmiş ise tekrar aşı yaptırılması gerekir. Eğer hamileyseniz ve aşı yaptırmadıysanız hamile iken de aşı yaptırabilirsiniz.
- Hepatit A aşısı
Bu aşı yapılırken bir uzmana danışılması ve uzman kontrolünde yapılması gerekmektedir. Zira aşı canlı virüsler içerdiği için hamileliğin her sürecinde yapılması sakıncalı görülmektedir.
- Kuduz aşısı
Herhangi bir hayvanla temas kurmuş iseniz veya ısırılmış iseniz bu aşıyı yaptırabilirsiniz.
- Meningokok aşısı
Menenjit salgınlarında uzmanlar tarafından gerekli görülen aşılardır. Tehlikesi henüz belirlenebilmiş değil. Bu yüzden dikkat edilmesi gerekir.
Uyarı:
Hepatit türevleri aşıları, kabakulak kızamık, suçiçeği ve meningokok gibi aşıları yaptırmadan önce doktora başvurmanız ve uzman kontrolünde olmanız gerekmektedir. Aksi halde sizin ve bebeğinizin sağlığı tehlikeye girebilir. Ayrıca polio, sarı humma, kolera gibi hastalık aşılarını da uzmana başvurmadan olmayınız.