Hamilelik Belirtileri: Erken Gebelik Belirtileri

Hamilelik Belirtileri: Erken Gebelik Belirtileri

Hamileliğin ilk başlarından itibaren vücutta bazı değişimler başlayabilir. Bazı anne adaylarında bu değişiklikler fark edilse de bazı kadınlarda da fark edilmeyebilir. Hamilelik belirtileri hafta hafta değişmekle birlikte her kadında aynı bulgular ortaya çıkmayabilir. “Hamile miyim?”, “Kaç haftalık hamileyim?” Gibi soruların cevabına ulaşmak için vücudun verdiği tepkileri izlemek ve sağlıklı gebelik süreci geçirmek için uzman doktora danışmak gereklidir.

Hamilelik belirtileri nelerdir? 

Hamilelik sürecinde salgılanan hormonlar, rahmin büyümesi, beslenme şekilleri gibi değişimler, haftalık ve aylık olarak hamilelik belirtilerini artırır. Hamileliğin ilk haftalarında östrojen ve progesteron hormonlarında artış meydana gelir. Bu hormonların vücut yapısında ki artışı ile birlikte; aynı zamanda adet belirtisi de olan, göğüslerde hassasiyet oluşumu ve göğüslerin büyümesi dikkat çeker. Fakat bunlar kesin hamlelik belirtisi olarak adlandırılmamalı ve emin olmak için mutlaka hastanelerde hamilelik testi yapılmalıdır. Hamileliği işaret eden semptomlar ilk haftalarda çok belirgin düzeyde olmasa da hamileliğin yarattığı hormonal değişimler, vücutta hızlı bir şekilde kendini göstermeye başlar. Bazı kişilerde ise erken hamilelik belirtileri ilk hafta görülmeye başlayabileceği gibi bazı kişilerde bu belirtiler hiç görülmeyebilir. Hamilelik belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

İşte, Hamileliğin 10 Belirtisi!

Hamilelik Belirtileri: Erken Gebelik Belirtileri

1. Hassas Göğüsler ve Göğüs Uçları

Hamile kaldığınız zaman hormon seviyelerinizde değişimler ortaya çıkar. Bu değişimler sebebiyle göğüslerinizde acı ve şişkinlik hissi verir. Daha önce ki aylık regl olmadan önceki göğüslerinizde aşırı hassasiyet olduğu gibi bu dönemde de daha fazla ağrı ve hassasiyet hissedebilirsiniz.

Ağrıyan, sızlayan, dolgun, şişkin, hassas hatta dokununca acıyan göğüsler, birçok kadın için spermle yumurtanın buluşmasından itibaren hissedilen, en erken gebelik belirtileri arasındadır. Bu hassasiyet döllenmeden hemen birkaç gün sonra başlayabilir.

2. Meme Başlarının Koyulaşması

Göğüslerdeki değişiklikler şişkinlik ve hassaslaşma ile sınırlı değil! Bu yüzden “Hamile olduğumu nasıl anlarım?” diye düşündüğünde, göğüslerini inceleyerek işe başlaman mantıklıdır. Çünkü göğüslerde sadece ağrı hissetmekle kalmaz, göğüs uçlarının etrafındaki kısımların genişlediğini ve koyulaştığını da fark edebilirsin.

Meme başlarını çevreleyen dairesel bölgelerin döllenmeyi izleyen birkaç hafta içinde genişlemesi normaldir. Cildinde oluşan bu ve bunun gibi renk değişimlerinin sorumlusu, şimdiden coşan hormonların!

Aynı zamanda meme başlarının etrafında (sivilce gibi görünen ama sivilce olmayan) minik kabarcıklar da büyüyebilir. Daha önce pek dikkat çekmeyen bu kabarcıklar, hamileliğin sırasında artar ve belirginleşir. Sanki soğuktan tüylerin diken diken olmuş gibi görünür. Ama aslında bu kabarcıkların işlevi, meme başlarını ve çevresini rahatlatmak için yağ üretmektir.

Vücudunun değişen hormon dengesine ve hamileliğe alışması birkaç hafta kadar sürebilir, sonrasında muhtemelen kendini daha rahat hissedersin. Bu arada, göğüslerinde ortaya çıkan bu değişimlerin tek nedeninin hamilelik olduğunu söyleyemeyiz. Hamilelikle ilgisi olmayan hormonal değişiklikler, doğum kontrol hapı kullanmaya başlaman ya da kullandıklarını değiştirmen bu değişime sebep olabilir, aklında bulunsun.

3. Sık Sık İdrara Çıkma

Hamileliğin oldukça erken belirtileri arasında sayabileceğimiz bir diğer işaret, genellikle döllenmeden 1 ila 3 hafta sonra ortaya çıkan, sık sık idrara çıkma ihtiyacıdır. Son günlerde en çok vakit geçirdiğin yer klozet ise çanlar senin için çalıyor olabilir. Geceleri normalde alışık olmadığın bir şekilde uyanıp tuvalete gidiyorsan, bunun erken gebelik belirtilerinden biri olduğunu söyleyeli

4. Hafif Kanama

Bazı kadınlar embriyo rahme yerleşirken hafif bir vajinal kanama yaşarlar. Bu kanama genellikle döllenmeden 5-10 gün sonra, muhtemelen de adet görmeyi beklediğin tarihten daha erken olur. Dolayısıyla hamileliğin ilk hafta belirtileri arasında sayılabilir. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi sonucunda oluşur. Bu durum genellikle adet dönemine denk düştüğü için, adet kanamasıyla karıştırılabilir. Ancak bu kanama, adet kanaması gibi kırmızı değil, açık ila orta koyulukta değişen bir pembemsi tonlardadır.

5. Koku Hassasiyeti

Hamile kalmış kadınların ilk hissettikleri değişimlerden biri de koku alma hassasiyetidir. Önceden rahatsız olmadığın bir koku, midenin bulanmasına sebep olabilir. Bu yüzden hamile olduğunu nasıl anlarsın sorusunun cevabı için, şu sorulara cevap vermeni istiyoruz.

  • Koku alma duyun keskinleşti mi?
  • Çevredeki kokulara karşı her zamankinden daha duyarlı bir hale geldin mi?
  • Kimsenin hissetmediği kokuların sende abartılı tepkilere yol açtığı zamanlar oluyor mu?

Cevapların arasında evet varsa, diğer durumları da göz önüne alarak düşünebilirsiniz.

6. Halsizlik ve Uyku İsteği

Kollarını kaldıracak gücün mü yok? Kendini bıraksan yerlerde sürünecek kadar bitkin mi hissediyorsun? Sürekli yorgun halde ve yataktan kalkasınız mı yok?  Kimle konuşsan “ölü balık gibiyim hiç halim yok” mu diyorsun? Daha önce hiç uyumadığın kadar uyuyor musun?

Evet, yukarıdaki sorular bugünlerde yaşadıklarını tarif ediyorsa, vücudun bebek yapmak için kolları sıvamış olabilir. Tüm hamile kadınların yaşadığı bu gebelik belirtileri, bedeninin hamileliğe uyum sağlamak için yaşadığı değişimler sebebiyle ortaya çıkar. Ancak hamileliğinin 3 ila 6 ay arasındaki 2. trimester döneminde etkisini azaltır. Hamileliğinin son dönemlerinde ise, bu yorgunluk hali yeniden ortaya çıkabilir. Onu da o zaman düşünürsün.

7. Bulantı ve Kusma

Çoğu kadın mide bulantısı ve kusmayı hamileliğin ilk belirtileri olarak yaşar. Bulantı ve kusma döllenmeden sonra oldukça erken bir dönemde ortaya çıkabiliyorken, bazı kadınlarda döllenmeyi takip eden günlerde, bazı kadınlarda ise bu belirti 6. hafta civarı yaşanmaya başlar.

Hormon seviyesindeki değişiklikler sebebiyle ortaya çıkabilen bu durum, sabah bulantıları olarak biliniyor olsa da, günün herhangi bir saatinde yaşanabilir.

8. Karında Şişkinlik

Şişkinlik hissi hamileliğin çok erken dönemlerinden itibaren başlayabilir. Eğer kendini pompayla şişirilmiş gibi hissediyorsan, bunun şimdiden değişen hormonlarınla ilgili olduğunu düşünebilirsin. Yani, karında şişkinlik hamilelik belirtisi mi? Cevabımız evet, ama bu şişkinlik hissini adet öncesi şişkinlik ve ödemden ayırt etmek zordur. O yüzden heveslenmeden önce, biraz beklemeni tavsiye ederiz.

9. Vücut Sıcaklığının Yükselmesi

Eğer normal şartlar altında düzenli vücut sıcaklığı eğrini biliyorsan, normalden 1 derece yükselmesini bir belirti olarak kabul edebilirsin. Bu durumda eğer vücut sıcaklığını düzenli bir şekilde takip edersen, hamile kaldığın zamandan itibaren vücut sıcaklığının 1 derece yüksek olduğunu ve hamilelik boyunca yüksek kaldığını görebilirsin. Bu yüksek sıcaklık hamileliğin ilk dönem belirtileri nelerdir sorusu için, bedeninin sana verdiği erken dönem sinyallerden biridir.

10. Adet Kanamasının Gecikmesi

Evet, en net belirti diyebileceğimiz maddeyi sona sakladık! Hepimizin bildiği gibi, adet döneminin gecikmesi bir kadının hamilelikten şüphelenmeye başlamasının ilk nedenidir. Özellikle, normalde regl dönemleri düzenli olan bir kadın, adet kanamasının beklenen tarihte başlamadığını fark ettiğinde, bunun bir gebelik testi almak için en kuvvetli gerekçe olduğunu düşünür. Senin de adet dönemin geciktiyse, hamile kalma ihtimalini düşünmelisin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top