Hamilelikte Doktora Ne Zaman Ne Sıklıkla Gitmeli

Planlanan veya planlamaya durumlarda adetin geciktiği ve vücutta bazı değişiklikler hissedildiği zaman örneğin göğüslerde dolgunluk ve ağrı kasık bölgesinde ağrı mide bulantısı baş dönmesi kokuya aşırı duyarlılık ve halsizlik sürekli uyku hali gibi hamilelik belirtilerinden biri veya bir kaçı görüldüğü anda doktora gidilebilir.

İlk muayenede doktor bebeğin kalp atışlarını duymayabilir ya da kese henüz net bir şekilde gözükmüyor olabilir bu gebeliğin çok erken döneminde olduğunuz anlamına gelebilir.Bu nedenle doktor sizi 2 hafta sonra tekrar kontrole çağıracaktır.

İki hafta sonra doktorunuz bebeğinizin kalp atışlarını duyduğu takdirde gebeliğinizin 32. haftasına kadar sizi ayda 1 kez muayene edecektir 32. Haftadan sonra bu muayeneler 15 günde 1 e düşecektir. Ancak bu muayeneler anne ve bebeğin sağlık durumuna göre artış ya da azalış gösterebilir.

Gebelik başladığı andan itibaren doktorunuz sizi sadece ultrason makinesiyle karnınızın üzerinden muayene etmelidir. Vajinal muayene bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle bu konuda zaten doktorunuzda çok hassas davranacaktır ancak sizin de dikkatli olmanızda fayda var çünkü özellikle gebeliğin ilk haftalarında gebelik bilinmediği için doktorlar vajinal muayeneye yönelebilir.

İlk Kontrol

İlk kontrolde idrar ve kan tahlilleri yapılarak annede herhangi bir rahatsızlık olup olmadığı tespit edilir.

12.Hafta

İkili tarama testi yapılarak bebeğin ense kalınlığı ölçülür. Bu test ve bebeğin ense kalınlığı bebeğin down sendromu adı verilen zihinsel bir rahatsızlığının olup olmadığı ile ilgili bilgi vermesi açısından oldukça önemlidir.

14-16. Hafta

12.Haftada yapılan ikili tarama testi sonucunda doktor gerek duyarsa bu haftalarda amniyosentez veya üçlü tarama testi yaptırabilir.

18-20. Hafta

​​​​Bu haftada detaylı ultrason yapılır. Bebeğin herhangi bir zihinsel rahatsızlığı olup olmadığını görmek açısından önemlidir.

24.Hafta

Bu haftada doktorunuz gerek görürse şeker yüklemesi yapabilir. Ancak şeker yüklemesi hem size hemde bebeğinize zararlı olduğu için doktorunuz muhtemelen öncelikle kan testi isteyecek ve ancak kan testinde bir olumsuzluk görmesi durumunda şeker yüklemesi yapacaktır.

28.Hafta

28.Hafta eğer eşinizle kan uyuşmazlığı gibi bir durumunuz söz konusuysa koruyucu tetkik ve tedavinin başladığı haftadır. Eğer bu haftaya kadar doğum gerçekleşmediyse doktorunuz bu haftadan itibaren sizi daha yakından takip edecektir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top