Site icon Pembeyaz.com

Hamilelikte İdeal Uyku Pozisyonları

Hamilelikte İdeal Uyku Pozisyonları

Hamile olduğunuz kesinleştiği andan itibaren yatış pozisyonunuzu ayarlamanıza gerek yoktur. Hamileliğinizin 20. haftasına kadar rahat ettiğiniz her hangi bir yatış pozisyonunu kullanabilirsiniz.

Hamilelikte En Uygun Yatış Pozisyonu

Gebelikte en rahat edeceğiniz yatış pozisyonu sol yan yatış pozisyonudur. Sol yan yatıp, dizlerinizi karnınıza doğru çekip, bacaklarınızın arasına yastık koyduğunuz bu pozisyona “SOS” pozisyonu denir. Şimdilerde gebe ve bebek marketlerinde elitbahis bu pozisyon için özel olarak tasarlanmış hamilelik yastıkları bulunmaktadır. Yatarken bu yastıklardan kullanabileceğiniz gibi evdeki normal elyaf ya da pamuk yastıklardan da yararlanabilirsiniz.

Sol Yan Yatış Pozisyonunun Yararları

Bu pozisyonda yattığınız zaman, plasental dolaşım yani bebeğinizin size bağlantısı olan, beslenmesini ve kanlanmasını sağlayan kordon dolaşımı en üst düzeyde olur. Bu pozisyonun yararı sadece bununla da kalmaz; büyüyen fetüsün üreterlere yani idrar yollarına yaptığı baskıyı da ortadan kaldırır. Böylece böbreklerde meydana gelen işlevsel aksamalarda düzene girebilir. Böbreklerin fonksiyonel çalışmasının iyi olması yani idrar ile atık maddelerin vücuttan iyi atılması, vücudunuzda ödem oluşumunun en az düzeyde olmasına, diğer bir deyişle el ve ayaklarınızın daha az şişmesine yardımcı olur.

Uyku Esnasında İstemeden Başka Pozisyonda Yatmak Zararlı Mıdır?

Tüm bir gece boyunca aynı pozisyonda yatmak elbette mümkün değildir. Uykuya daldıktan sonra istemsiz olarak pozisyon değişikliği olabilir. Uyandığınız anda yeniden sol yan yatış pozisyonuna geçin ve uyumaya devam edin. Zaten vücudunuz bir kaç geceden sonra bu yatış pozisyonuna alışacaktır.

Hamilelikte Sırt Üstü ve Yüzüstü Yatmak Neden Uygun Değildir?

Sırt üstü yatış pozisyonunda fetüsün rahimle birlikte tüm ağırlığı karın içi organlarının yani barsaklar, ana dolaşım damarlarından olan vena cava inferiorun ve sırtınızın üzerine biner. Vena cava inferiorun bu şekilde baskı altında kalması kan dolaşımına engel olabilir ve kan basıncınızın düşmesi gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Barsakların baskı altında kalması ise sindirim işlemlerinin yavaşlamasına neden olur ve hemoroid gibi sorunlar yaşamanız olasıdır.

Yüz üstü yatış pozisyonu ise rahim ve fetüsün baskı altında kalmasına neden olacağından uygun değildir.

Exit mobile version