Kadınlarda idrar kaçırma; 65 yaş üstü kadınlardan her üç kişiden birinde görülen bir rahatsızlık olup, yaşam kalitesini düşüren bir problemdir. İdrar kaçırma genelde karın içi basınç artışına bağlı olarak, yaşlılığa bağlı, zor doğumlara bağlı ya da jinekolojik ameliyatlara, obezite, kabızlık, sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonu gibi farklı nedenlere bağlı olarak pelvik tabanda idrar torbası ya da deliğini destekleyen yapıların bozulması sonucu istemsiz ani idrar çıkışıdır.
Günlük aktiviteyi sınırlayan, sosyal yaşamı olumsuz etkileyen bu durum; özellikle normal doğumda bebek iri ise ve doğum sayısı fazla olan annelerde daha sıklıkla gözükebilir. Ayrıca kronik hastalıklar ve sinir hastalıkları da idrar kaçırma yapabilir.
Nasıl Teşhis Konulur?
Hastalar genellikle; hapşırma, öksürme, gülme ve ağır kaldırma sonucu idrar kaçırma şikayeti ile doktora başvurur. Teşhis konulurken hasta dikkatle dinlenir ve idrar tetkiki ve idrar kültürü, ultrason, ürodinami testi yapılarak tespit edilir.
Nasıl Tedavi Edilir? Cerrahi Yöntemleri Nelerdir?
İdrar kaçırma tedavisi ilaçla yanıt alınamazsa cerrahi yola başvurulur. Gerekirse o bölgedeki kasların güçlendirilmesi için gerekli egzersizler önerilir. Pelvik taban kas güçlendirme egzersizlerine Kegel egzersizleri adı verilir. Marchal Marchetti testi ile cerrahi girişimin başarı oranının ne kadar olacağına bakılır.
İdrar kaçırma tedavisinde eşitli cerrahi yöntemler mevcuttur. Bu ameliyatların tercihi hastanın yaşına, kilosuna, kaçırmanın boyutuna göre değişir. Bunlardan en çok yapılanı destek bant operasyonlarıdır. Bu cerrahi yöntemde; idrar borusu ve mesane altına konan ve bu bölgeyi destekleyip sarkmayı önleyecek bantlar yerleştirilir.
Ayrıca yarım saatte biten ve yine idrar torbasını destekleyen açık ameliyatlar vardır. Özellikle son yıllarda kullanılan “TOT” adı verilen, bir askı konup buradaki kapak dengesini sağlamayı amaçlayan genel anestezi altında yapılan bir yöntemdir. TOT sonucu hastaların yüzde 98’inde başarı sağlanır. Yalnız bu konulan hamak yer olarak iyi ayarlanmalı ve ameliyat öncesi mutlaka jinekolojik muayene yapılmalıdır. Tüm cerrahilerde olduğu gibi bu tür ameliyatlarda da cerrahın tecrübesi ve bilgisi oldukça önemlidir.
Diğer bir idrar kaçırma tedavisi yöntemi Botoks tedavisidir. Bu yöntemde belden aşağı uyuşturularak endoskopi eşliğinde vücutta herhangi bir kesi olmadan idrar kesesi duvarına botoks maddesinin en az üç ampul enjeksiyonu söz konusudur. Botoksun uygulandığı alanda sinirlerin çalışmasını geçici olarak durduracağı akıldan çıkarılmamalıdır. Bu yöntem en fazla yılda birden fazla tekrarlanamaz.