Site icon Pembeyaz.com

Kürtaj Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kürtaj Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kürtaj dediğimiz olay beklenmeyen bir gebeliğin ya da sağlıksız ilerleyen bir gebeliğin tıbbi olarak sonlandırılması demektir. Gebeliği sonlandırmak dışında tıbbi olarak ya da istem dışı sonlanmış gebeliklerde ya da düşüklerde rahim içerisinde kalan parçaların alınması da kürtaj olarak adlandırılır.

Kürtaj Süresi

Kürtaj dediğimiz gebeliğin sonlandırılması durumu maksimum 10 haftalık gebeliklerde gerçekleştirilebilen durumdur. Fakat ülkemiz yasalarına göre 10 haftayı 1 gün dahi geçmiş olması yasal olarak kürtajın gerçekleşmesine engeldir. Yani kısa bir tabirle 70 güne kadar kürtaj yapılabilir fakat 71. gün (2 ay 11. gün) yapılması yasal olarak imkânsızdır. Yasa dışı yapılan/yaptırılan kürtaj Türkiye Cumhuriyeti yasaları gereği cezalandırılmaktadır.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj 70 günü geçmemiş gebeliklerde halen şekillenmeye başlamamış bir kan pıhtısı halinde olan embriyonun cerrahi olarak steril bir ortamda vakum yöntemi ile alınmasıyla yapılır. Plastik enjektör ve ince plastik boru şeklinde kurşun kaleme benzeyen alet ile gebelik emilerek çekilir ve alınır. Plastik borunun ucu rahim içerisine sokularak oluşturulan vakum gücü sayesinde çekilerek gebeliğe son verilir. En ağrısız ve en risksiz olan yöntem budur.

Kürtaj Sonrası Günlük Yaşantı

Kürtajın yapıldığı gün duş, banyo serbesttir. Kürtaj sonrası kanamalar için de regl dönemiyle aynı şekilde bayan pedi kullanmalısınız. Bayan pedi dışında herhangi bir farklı materyale gerek yoktur.

Kürtaj Sonrası Yan Etkiler

Eğer kürtaj sonrasında ateş 38 derecenin üzerine çıkarsa, Ağrı kesici ile tedavi edilemeyen sancılar ve kramplar olursa, Kürtaj sonrası aşırı kanamalar olursa, Kürtajın üzerinden 4-5 gün geçmesi durumunda dahi halen kanamalar azalmazsa ya da artış gösterirse, Kürtaj sonrası aşırı kokulu akıntılarınız ya da rahim içerisinde hissedilen kaşıntılar olursa acil olarak doktora başvurmanız gerekmektedir.

Exit mobile version