Obeziteye Sebep Olan Faktörler

Obezite, vücuttaki belirlenen yağ oranının aşırı miktarda üstüne çıkması ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Aşırı yağlı yiyeceklerden kaynakladığı söylense de tam olarak sebebi açıklanamamıştır. Çağımızın sorunu olan obezite gelişmemiş ülkelerde daha çok karşılaşılan bir durum söz konusu denir; fakat Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş ülkelerde bu sorunla karşı karşıyadır.

Obezitenin önlemi alınmadığı durumlarda fiziksel ve psikolojik etmenlere sahip rahatsızlıklar depresyon, kaygı bozuklukları, yüksek kolesterol gibi birçok hastalıkları beraberinde getirebilir.Obeziteye Sebep Olan Faktörler

En Önemli Faktör Şunlardır

Psikolojik Etmenler: Daha çok stres halindeyken kişinin lüzumsuz kilo alması daha sık görülmektedir sebebi vücudun stres halinde kortizol denilen bir hormon salgılamasıdır. Bu hormon yağ hücrelerinin görevlerini yerine getirememesine sebep olmaktadır. Uzun süreli stres halinde vücut yağ deposunun rezervini arttırır.

Hareketsizlik: Yüksek kalorili ve yağlı besin tüketiminden sonra çok fazla hareket edilmemesi durumunda obezite ile karşı karşıya kalma durumu yüksektir. Daha sık ev hanımlarında görülür.

Uyku: Yeterli miktarda alınamayan uyku kilo alımına neden olur. Uyku sırasında salgılanan leptin hormonunun seviyesi düşmektedir. Leptin hormonu vücutta metabolizma hızının artmasına neden olduğundan açlık hissini önlüyor.

Yaş: Yaş ilerledikçe kilo almamız daha çok kolaylaşır. Kilo alımı 25-30 yaş aralığında daha sık görülmekte bu durum 40 yaşına kadar devam etmektedir. Kadınların menopoz döneminde östrojen hormonu azaldığı için kadınlar ekstradan kilo alırlar.

İlaçlara ve kimyasal içerikli maddeler: Çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılan antidepresanlar, antibiyotiklerin uzun süreli lüzumsuz kullanımında kilo alımına neden olabilmektedir.

Hızlı yemek yeme alışkanlığı: Hızlı yemek yeme alışkanlığı kilo alımına sebep olmaktadır. Hızlı yemek yendiğinde hızla insülin salgılanmaktadır kan şekerinin düşmesine tekrar tekrar yemek yeme talebeni kolaylaştırır. Yemek yavaş yavaş yenilmeli ve çok çiğnenmelidir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top