Panik Atak Nedir?

Ani şekilde başlayan 5-10 dakika arasında tepe noktaya ulaşan yoğun korku, rahatsızlık durumu veya duygu değişimleridir.

Belirtileri Nelerdir?

Ani kalp çarpıntıları, karıncalanma veya uyuşma durumları, titreme, korku, sarsılma, midede bulanma durumları, baş dönmesi ve başın ağrıması, nefes darlığı ve ölüm korkusu veya mevcut olan korkuların nüksetmesi gibi belirlileri mevcuttur.

Önemli: Kalp krizi veya felç gibi tehlikeli hastalıklar panik atakla karıştırılmamalı ve bir an önce uzman hekime başvurulmalıdır.

Nasıl Oluşur?

Ani çarpıntılar ve bu gibi durumlarla birlikte kalbin sık sık kan pompalaması ve kan basıncının artması sonucu kan dolaşımı hızlanır. Sık sık nefes alıp verme faaliyetleri sonucunda ise organizmanın oksijen ve tüketimi artar. Artan besin tüketimi ve oksijenli solunum faaliyetlerine bağlı olarak da vücut sıcaklığı artar. Sempatik sinirlerin artan etkinliği ile sindirim sistemi daha az çalışır.Panik Atak Nedir?

Tedavisi Mümkün mü?

Tedavisi mümkündür. Uzman hekimler eşliğinde ilaç tedavisi vardır. Ancak ilaçla tedavi olduktan sonra belirtiler tekrarlayabilir ve hastalık tekrar ortaya çıkabilir. Bu durumda uzman hekimlerin (psikolog ve psikiyatristlerin) çeşitli davranışsal tedavi yöntemleri mevcuttur. Tedavi sürecinde stresle mücadele önemli faktördür. Bu sebeple aile desteği veya stresi azaltacak yöntemler etkili olabilir.

Panik Atak Geçiren Birine Nasıl Davranmalı?

Panik atak geçiren birine rastladığınız zaman ilk olarak panik atak geçirip geçirmediğini belirlemelisiniz. Başka bir rahatsızlık durumunda müdahale şekli değişecektir. Panik atak geçiren kişi yoğun duygu değişimi ve korku içinde bulunacaktır. İlk olarak onu sakinleştirmeye çalışmalısınız. Stres altında bulunmamalı ve rahatlamalıdır. Aynı zamanda atak geçiren kişi ölüm korkusu içinde bulunabilir. Bu durumda ona her şeyin geçeceğini, ölüm korkusunun yersiz olduğunu ve sakinleşeceğini öğütlemelisiniz. Herhangi bir müdahalede bulunamıyorsanız uzman hekimlere ulaşmalı mümkünse hastaneye ulaştırmalısınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top