Site icon Pembeyaz.com

Rahim Kanseri Belirtileri Nedir, Nedenleri ve Tedavisi

Rahim Kanseri Belirtileri Nedir, Nedenleri ve Tedavisi

Rahim kanseri sadece kadınların rahim (uterin veya uterus) bölgesinde görülen bir kanser türüdür. Kadınlar için sıklıkla görülen kanser türleri arasında dördüncü sırada gelen bir kanserdir. Genellikle menopoz dönemi sonra ve ya menopoz dönemine yakın zamanlarda ortaya çıkar. Genellikle elli altmış yaş arası kadınlarda görülür. Daha genç yaşlarda görülme olasılığı çok nadirdir. Rahim kanseri sıklıkla dokuda türeyip gelişir. Sonrasında diğer organlara yayılma olasılığı yüksektir. Rahim kanseri öncelikle rahim ağzı (serviks) bölgesinde türer, oradan tüplere ve sonrasında da yumurtalıklara yayılır. Hastalığın evresi ileri derecedeyse diğer organlara yayılma oranı yüksektir.

Rahim Kanseri Nedenleri

Cinsel ilişkiye yirmi yaş altında girilmesi ve sıklıkla tekrar edilmesi, kişisel bakımların yapılmaması, bakteriyal ve viral enfeksiyonlar için önlem alınmaması, çok eşlilik, alkol ve sigara kullanımı, partnerin sünnetsiz olması ve C vitamini eksikliğinden kaynaklı bağışıklık sisteminin tam gelişmemiş olması gibi sebepler ileriki yaşlarda rahim kanserine yol açan etkenlerdendir. Bunların dışında risk alında olan kişilerden bazıları; Şişman olan kişiler, hiç doğum yapmamış olan kişiler, diyabet ve hipertansiyonu olanlarda da rahim kanseri olma riski yüksektir.

Rahim Kanseri Belirtileri

Rahim kanseri belirtileri ve bu belirtilere hakim olmak, hastalığın erken tanı ile yayılmadan atlatılması açısından önemlidir. Lekelenme, aşırı kanama, menopozdan sonra kanama, akıntı durumları rahim kanseri belirtilerindendir. Bu belirtiler sürekli devam ettiği gibi, bazı durumlarda sürekli devam etmemesi de mümkündür. Bunların dışında cinsel ilişki sonrası kanama, menopoza girmemiş kadınların adet dönemi aralarında da kanamasının olması, kabızlık, kilo kaybı, halsizlik, cinsel ilişki sonrası karında ağrı, rahatsızlık hissi ve ağrı da rahim kanseri belirtileri arasındadır. Hekime başvurulması gereken belirtiler ise; yedi günden fazla süren kanama, menopoza girdikten bir yıl ya da daha sonra başlayan kanama, cinsel ilişki sonrası kanama, karın alt kısmında şişlik ve kanama görüldüğü durumlardır.

Rahim Kanseri Tedavisi

Rahim kanseri olan kişilerde rahim kanseri tedavisi olarak rahmin alınması ve tümörün tamamen temizlenmesi gerekir. Yapılan ameliyat sırasında karın içindeki belirli bölgelerden ve lenf bezlerinden parçalar alınır. Bu parçalar incelemeye alınarak hastalığın yayılma durumuna bakılır. Patolojik incelemelerin sonucunda yayılma varsa tedavi süreci ona göre ilerletilir. Ameliyat sonrası gerekli görülmesi durumunda hormonal tedavi, kemoterapi ve ilaç tedavisi kanserin tekrarlamaması için bir süre devam eder.

Exit mobile version