Site icon Pembeyaz.com

Rahim Sarkması Nedir? Tedavisi Nelerdir?

Rahim Sarkması Nedir? Tedavisi Nelerdir?

Rahim: Memeli ve üreyen canlılarda döllenmiş olan yumurtanın yerleşerek büyüdüğü ve doğum gerçekleşene kadar gelişmesini sağlayan organdır. Normal Rahim yaklaşık 6 cm boyutundadır. Doğum yapmış bir insan rahmi ise yaklaşık 7 cm boyutundadır. Genital bölge organları kendilerini sabit tutan dokular sayesinde hareket edemezler. Ancak yaş ilerlemesi, fazla doğum yapılmasında dolayı bu bağlar işlevini kaybeder ve rahim vajina içerisine doğru kayar. Buna Rahim Sarkması denir.

Rahim Sarkmasının Nedenleri

Rahim Sarkmasının Belirtileri

Bu belirtiler hastalığın ilerlemesine bağlı olarak seyir gösterebilir. Yeni başlamış bir sarkmada herhangi bir belirti olmayabilir. Şikâyetler genelde sabah saatlerinde yok denecek kadar azken akşam saatlerine doğru artar. Orta ve ileri derecede Rahim Sarkması olan bir kişi genellikle aşağıda belirtilen şikâyetleri yaşar.

Sarkmanın ciddi boyutlara ulaşması durumunda elinizle kontrol ettiğinizde rahminizi hissedebilirsiniz. Yaşınız ilerledikçe rahminiz vajina dışına kadar çıkabilir. Rahim Sarkmasında genelde kalın. Bağırsak ve idrar torbası da etkilenir. Rahim Sarkması olan kişiler genelde hapşırırken, ayakta olma durumlarında veya ıkınma durumlarında alt karın bölgelerinde şiddetli bir ağrı hissederler. Rahim Sarkmasıyla beraber idrar torbası da sarkma yaparsa sarkmanın boyutuna bağlı olarak kadınların ayakta kalmada sıkıntı yaşamalarına, gülerken veya hapşırırken idrar kaçırma problemi yaşanabilir.

Rahim Sarkmasında Teşhis Nasıl Koyulur

Bu sorunla karşı karşıya kalan birçok kadın rahminin sarkıntısının farkındadır. Ancak herhangi bir belirti vermeden de jinekolog muayenesinde ortaya da çıkabilir. Karnın alt bölgesinde oluşan ağrı ve idrar kaçırma şikâyeti olan kadınlara jinekolojik yapıldıktan sonra kolayca teşhis konulur.

Rahim Sarkmasında Tedavi Yöntemleri

Tedavi surecine hastalığın ilerleme derecesine bağlı olarak başlanır. Sarkma henüz yeni başlamışsa sarkmanın durdurulması amaçlanarak kegel egzersizleri yaptırılır. Ancak sarkma egzersiz ile durdurulamayacak derede ise cerrahi yöntemler uygulanır. Önceden çocuk sahibi olan kadınlar için genelde rahim vajina içerisinden çıkartılarak alınır. Çocuk sahibi olmayan ve olmak isteyen kadınlar için ise vajina içerisinde ki fazlalık kısmı çıkartılarak rahim daraltma operasyonu yapılır. Rahmi daraltılmış olan kadınların gebe kalmaları durumunda normal doğum yapmaları önerilmez.

Exit mobile version