Reflü Hastalığı Olanlara Beslenme Önerileri

Bilinçli Reflü hastalarına önerilecek olan şeyler: “Yüksek yağ oranına sahip yiyecekler mideden daha geç ayrılır. Özellikle fastfood türündeki yiyeceklerde yağ miktarı çok fazladır. Yağlı yiyeceklerin mide içinde durma süresi de arttıkça yağlı yiyeceklerin öğütülmesi için daha çok sindirim enzimi salgılanmaktadır. Yağ ve yağlı yiyecekler (yağlı soslar, kaymak, krema, margarin, kuyruk yağı, tereyağı), kahve, koyu çay, nane, soğan, çikolata gibi yiyecekler daha az tüketilmelidir. Mide öz sıvısının tetiklenmemesi için; domates, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb.), acı baharatlar, Alkol, turunçgiller, çok soğuk ve çok sıcak yiyecekler tüketilmemesi gerekir. Öğünler arası boşluklar sık olmalıdır, tek öğünde çok fazla yiyecek tüketilmemeli, aşırı yemek midedeki basıncı arttırır ve reflü olasılığı yükselir.

Kendinize Diyet Oluşturun

Yemeğinizi yerken daha az sıvı tüketimi ve öğün aralarında sıvı tüketiminin gerçekleştirilmesini Bilgili beslenme önerileri sundu: “Alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır. Kabızlık sırasında ıkınmanın oluşturduğu karındaki iç basınç yükselmeye ve bu nedenle reflü riski artmış olur. Özellikle önemli olan çok iyi çiğnemektir. Çiğneme sayısı en az 10 olmalıdır. Uzak durulması gerekilen bir şey de sakızdır. Çünkü mideye giren hava miktarı yükselir, bu da reflüye ve gaza sebep olur. Yemeği yeme sırasında ve yemekten sonraki 50 dakika oturma pozisyonu dik olmalıdır. Uyumadan en az iki buçuk saat önce yemeğin kesilmesi gerekir. Akşam tüketilecek olan porsiyon miktarı düşürülmelidir. Özellikle öğünlerden sonra dar, sıkı kıyafetler giyilmemeli, korse, kemer vb. kullanılmaması gerekir.” Reflüde bazı yiyeceklerin insanlarda sıkıntı oluşturabileceği gibi aynı yiyeceğin farklı bir reflü rahatsızlığında hiçbir olumsuz etken göstermeyeceğine dikkat çekmek isteyen Bilgili bu sebeple insanın kendi yapısını başarılı bir şekilde kontrol etmesi ve kendine diyet oluşturulması gerektiğini söyledi.Reflü Hastalığı Olanlara Beslenme Önerileri

Nelerden Uzak Durmalı

Reflü rahatsızlıkları olan insanları uzak durması gereken şeyleri Bilgili şu şekilde söyledi: “Turunçgiller; mandalina, portakal, limon, greyfurt, üzüm, kavun, karpuz. Çilek, yaban mersini, çekirdekli kara üzüm, kızılcık antioksidan bakımından fazlasıyla zengin olmasına rağmen reflüsü olan insanlar dikkatli tüketmelidir. Baklagiller (Nohut, kuru fasulye vs.) Mısıra benzer gaz yapıcı yiyecekler. Patates püresi ve patates kızartması, Tereyağı, margarin, kuyrukyağı, Salam, sosis, pastırma, sucuktur. Kaşar peyniri, yağda kızarmış yumurta. Çok soğuk ve çok sıcak besinler. Organlar ( beyin, karaciğer, böbrek, şırdan vb. ) Koyu çay, kahve. Kavrulmuş ve kızartılmış her çeşit besin. Sarımsak, soğan, baharatlı ve salçalı yiyecekler.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top