Sistit Nedir, Belirtileri, Tedavisi

Sistit, idrar kesesi (mesane) iltihabıdır. Kadınlarda sistitin daha yoğun rastlanmasının nedeni üretranın daha kısa olmasından kaynaklanıyor. Erkeklere göre daha farklı olmasından dolayı kadınlar da daha çok görülen Sistit, ihmal ettiğiniz zaman mesane ve böbreklerde kalıcı hasara neden olur. Bakteriyel sistitler, 20 ve 40 yaşları arasında ki genç bayanlarda daha sık rastlanıyor. Her 10 kadından biri yaşamanın belirli dönemlerinde bir defa sistit geçiriyor. Sistit ilerlemeden doktor kontrolünden geçmeniz iyi olur. Sistinin en fazla görülme etkeni, hastalarda %85’inde sorumlu tutulan Koli basilidir. Genelde bu bakteriler kalın bağırsakta aşırı miktarda bulunurlar. Bazı risk oluşturan faktörlerin etkisiyle bu bakteriler mesane de sistit oluşmasına sebebiyet verir.

Sistit Belirtileri Nelerdir?

Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız eğer ihmal etmeden mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Sistit belirtileri arasında, acil idrar yapma hissi, idrar yaparken yanma ya da sızı, sık idrara çıkma veya az idrara çıkma, idrarda kan olması, kasık ve göbek çevresinde ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı, tam boşalamama hissi ve kötü kokulu bulanık idrar gibi belirtiler sistit başlangıcını işaret ediyor.

Sistit Teşhisi Nasıl Konulur?

Hastaların bir kısmında yukarıda yer alan belirtiler bulunuyor. Sistit tanısındaki en önemli teşhis anamnezdir. Bu şikayetler sizde bulunuyorsa yapılacak tetkik, idrar mikroskobik incelenmesidir. İdrarda, alyuvar ya da akyuvar bakterilere rastlanır. Enfeksiyona neden olan bakteriyi tanımak için idrar kültürü yaptırmanız tavsiye olunur.

Sistit Nasıl Tedavi Edilir?

Sistit rahatsızlığız varsa eğer, bakteriyel bir hastalık olduğu için tedavisinde antibiyotik kullanımı ile başlanmalıdır. Kültürel tahlil sonuçları çıkana kadar, negatif basillere etkili ilaçlar kullanmanız gerekiyor. Daha sonrasında tedavi kültüre göre yeniden düzenlenmelidir. Sistitten korunmanız için, günde en az 2 litre su tüketmelisiniz. Su bakterilerin, mesaneye tutunmasını engeller ve dışarı atılmasına yardımcı olur. Olabildiğince sık idrara çıkmalısınız. İdrarı tutmak bakterilerin mesane duvarına yapışmasına ve enfeksiyon oluşmasına neden olur. Anal bölge mutlaka su ile yıkanmalı, tuvalet sonrası temizlik doğru olmalıdır. İç çamaşır tercihiniz doğru olmalıdır. Pamuklu iç çamaşırlar tercih edilmeli ve her gün değişmeye özen göstermelisiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top