Vitaminlerin Faydaları Nelerdir?

Vitaminler vücut fonksiyonlarının düzenlenmesinde ve devamlılığında çok önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda sağlıklı yaşamanın önemli bir parçasıdır. Köken olarak Latince yaşam manasına gelen ‘vita’ sözcüğünden türemiş olup yağda ve suda eriyen vitaminler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Yağda Eriyen Vitaminler ve Faydaları

Yağda eriyen vitaminlere örnek olarak A,D,E,K vitaminlerini gösterebiliriz. Bu gruptaki vitaminler vücuda yağ ile alınırlar ve vücutta depolandıkları için de her gün bu vitaminleri alma gereksinimi duyulmaz.

A Vitamini; kayısı, maydanoz, havuç, marul, portakal, erik gibi gıdalardan alınır ve göz sağlığını korumaya faydalıdır. Gece körlüğünü engelleyici etkisinin yanında cilt, tırnak ve saçların sağlıklı olmasında rol oynamaktadır.

D Vitamini; balık, tereyağı, et, sebzeler ve güneşte bulunur. Kemiklerin güçlenmesinde etkili olup kalsiyum ve fosforun emiliminde önemli rol oynamaktadır. Eksikliğinde kemik ve kas güçsüzlüğü yaşanır.

E Vitamini; buğday, ceviz, marul, tere, kereviz gibi gıdalarda bulunur. Antioksidan etkiye sahiptir. Damarları güçlendirir ve cilt için oldukça önemlidir. Yaşlılarda ise bağışıklık sistemini güçlendirerek hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar.

K Vitamini; ıspanak, kabak, pirinç, mısır, marul, yumurta gibi gıdalarda bulunur. Karaciğere gelir ve kanın pıhtılaşmasını sağlamak için gerekli olan protrombinin yapımında önemli rol oynar.Vitaminlerin Faydaları Nelerdir?

Suda Eriyen Vitaminler ve Faydaları

Suda çözünen vitaminler genellikle vücutta depolanmayan vitaminlerdir. Örneğin C, B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12 vitaminleri

C Vitamini; portakal, çilek, kavun, karpuz, soğan, yeşilbiber gibi gıdalar aracılığı ile alınabilir. Dişeti sağlığı için faydalı olup enfeksiyonlara karşı da bir direnç oluşturur. Damarların sağlıklı olmasına yardımcı olur ve yaraların çabuk iyileşmesinde rol oynar.

B1 Vitamini; yumurta, süt, buğday gibi besinlerde bulunur. Eksikliğinde beriberi hastalığı meydana gelebilir. Kas ve sinir sinir sistemi faaliyetinin dengeli olabilmesi için gereklidir.

B2 Vitamini; tahıllarda, et ve ciğerde bulunur. Eksikliğinde saç dökülmesi, büyümede yavaşlama, kızarıklıklar, tahriş vb olumsuz etkiler olabilir. Kataraktı engelleme özelliği vardır. Göz yorgunluğuna faydalıdır.

B3 Vitamini; et, balık ve kuruyemişlerde bulunur. Solunum için çok önemli bir yere sahiptir. Bu vitamin aynı zamanda asitlerin üretimini sağlamaktadır.

B5 Vitamini; karaciğer, kırmızı et, tavuk ve yumurtada bulunur. B5 vitamini eksikliğinde yorgunluk, halsizlik ve uykusuzluk hissi meydana gelir. Antikor yapımında rol oynayan B5 vitamininin aynı zamanda antistres özelliği mevcuttur.

B6 Vitamini; kırmızı et, balık, yumurta, ekmek gibi besinlerde bulunmaktadır. Eğer B6 vitamininde eksiklik olursa anemi hastalığına yol açar ve ağız, göz çevresinde yaralara neden olabilir. Sinir sistemi ve hormonların çalışmasında önemli etkiye sahiptir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda da önemli bir rolü vardır.

B11 Vitamini; karaciğer, böbrek, ıspanak, marul, yumurta gibi gıdalarda bulunur. Hücresel bölünme için kesinlikle gerekli olup bu etkisi sayesinde de büyümeyi sağlar. B11 vitamini eksikliği durumunda iştahsızlık, bulantı kusma ve çarpıntı gibi bazı kalp rahatsızlıklarına da yol açabilir.

B12 Vitamini; alyuvarların oluşmasında etkili olan B12 vitamini balık, süt, peynir, yumurta, yürek, böbrek ve tavuk gibi besinlerde bulunmaktadır. Sinir sistemi sağlığı için çok önemlidir. Eksikliğinde ise anemi hastalığına yol açabilir ve kilo kaybına sebep olabilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top